SOLSKIN. ANNA ANCHER OG LYSET
Udstilling i Saxilds Gaard, Michael & Anna Anchers Hus.
Forlænget frem til 31. december 2015

I en stor del af Anna Anchers interiørmalerier spiller det naturlige dagslys og ikke mindst det lys, der kommer fra solskinnet, en væsentlig rolle. Mens hovedparten af skagensmalerne bl.a. malede heltemodige fiskere på stranden, livet inden døre og havets skiftende farver, var det lyset der optog Anna. For selv om hun malede flere interiører end landskaber, så fandt lyset som regel vej ind i de rum, hun afbildede. Lysindfaldene fungerer ofte som et værk i værket, og i flere af hendes skitser får lysindfaldet større betydning end de personer, hun har gengivet.

For Anna var det gennem hele livet vigtigt at eksperimenterne med forskellige aspekter ved maleriet, og i sine skildringer af lyset undersøgte hun, hvordan lyset falder ind gennem vinduerne og ind på væggen i rummet. I sine malede studier undersøgte hun det farvespil, der opstår mellem de inddelte lysende felter på væggen og selve væggen. Hun fangede ikke kun lyset i flere af sine større og mere gennemarbejdede værker men også i utallige små skitser. Skitserne kan opfattes som en slags malede dagbogsnotater over lyset, og det farvespil, som et bestemt lysindfald sætter i gang.

Denne udstilling sætter fokus på et udvalg af Anna Anchers malede skitser af lyset, både nogle af de kendte skitser men også nogle af de mere ukendte.

I Michael & Anna Anchers Hus kan man fortsat opleve den faste udstilling med malerier af Ancher-familien, Krøyer, Th. Philipsen, Tuxen m.fl.

 

Se også tidligere udstillinger